Geruststelling

Gepubliceerd op 7 juli 2025 om 09:13

 

Geruststelling is een essentiële basisbehoefte voor zowel mensen als dieren.

Het is vaak de moeder die deze geruststelling biedt, vooral in de vroege jaren. Dit gebeurt via voeding, fysiek contact en de wetenschap dat je altijd bij haar terecht kunt. Of het nu gaat om spannende situaties of een moment van troost na een val, een kus of knuffel van je moeder kan wonderen doen.

Dit gevoel van geborgenheid wordt biologisch ondersteund door oxytocine, ook wel het "liefdeshormoon" of "knuffelhormoon" genoemd. Dit hormoon speelt een cruciale rol tijdens de bevalling, borstvoeding en het bevorderen van verbinding tussen mensen. Wanneer je moeder je omhelst, komt oxytocine vrij, wat helpt om het sympathische zenuwstelsel te remmen. Hierdoor kun je beter ontspannen en op een gezonde manier omgaan met stress.

Die geruststelling geeft je het gevoel: "Ik ben veilig bij mijn moeder."

Ik zie dit principe ook terug bij onze honden. Honden die hun moeder beschikbaar hadden in de eerste weken van hun leven, hebben vaak geleerd zichzelf te kalmeren. Zo'n hond kan makkelijker rust vinden en beter omgaan met spanning. In contrast, een hond die liefdevol is opgevoed maar waarbij de moeder vaak afwezig was en voeding niet altijd beschikbaar, vertoont nog jaren later onrust. Deze hond heeft moeite zichzelf te kalmeren en kan niet vanzelf slapen, iets wat ik actief moet faciliteren. Wanneer ik in de buurt ben, voelt ze zich veiliger en ervaart ze de geruststelling die ze in haar vroege leven gemist heeft, maar natuurlijk kan ik nooit haar moeder vervangen. 

Daarom is het bij honden ook zo belangrijk om geruststelling te geven. Als een hond blaft is het vaak omdat de hond zich onveilig voelt en het gevaar op afstand probeert te houden. Vaak is de tegenreactie van een mens, te roepen STOP.  Een goede oefening is hierin om te onderzoeken hoeveel geruststelling je echt geeft aan je hond in een bepaalde situatie. Geef je geruststelling met woorden, of zend je het ook uit. Ben je zelf ongerust, dan voelt een hond dit ook. En dit geld natuurlijk precies zo voor kinderen. Kinderen voelen ook haarfijn aan of het klopt met wat een volwassenen zegt. Hierin heeft geruststelling een grote invloed. Voelt een kind zich onveilig of gespannen? Dan kan geruststelling van een volwassenen heel veel doen. 

 

 

Kinderen

Moeders die borstvoeding hebben gegeven, merken vaak een verschil in de band met hun kind. Een kind dat borstvoeding heeft gekregen, ervaart vaak meer ontspanning door de oxytocine die vrijkomt. Dit hormoon leert het sympathische zenuwstelsel te kalmeren en helpt het kind zichzelf gerust te stellen. Uiteraard zijn er ook andere manieren om je kind gerust te stellen, zoals een knuffel, een geruststellend woord of een gesprek, maar het is op een of andere manier toch net anders. Natuurlijk zijn er zoveel redenen waardoor borstvoeding niet mogelijk was, voel je hierdoor niet schuldig, het is wat het is, je hebt alles gedaan wat in je bereik lag op dat moment. 

Hoewel je niet altijd de omstandigheden voor je kind kunt veranderen, kun je ze wel leren hoe ze met die situaties om kunnen gaan. Hierin speelt geruststelling een cruciale rol.

Even opladen bij mama en papa kan een wereld van verschil maken voor een kind. Je kind kan dan weer met zelfvertrouwen het weer opnieuw gaan doen. 

Gemiste basisbehoefte

Geruststelling is dus een fundamentele basisbehoefte, zowel voor mensen als voor dieren. Wanneer deze behoefte als kind of pup niet wordt vervuld, kan dit later in het leven tot problemen leiden. Je kunt bijvoorbeeld voortdurend op zoek zijn naar geruststelling in externe relaties, zoals bij je partner, collega’s, vrienden, kinderen of zelfs hulpverleners. Veel hulpverleners zien dagelijks mensen met lichamelijke klachten die voortkomen uit een gemis aan deze basisbehoefte. Het kan lastig zijn om tot rust te komen of je lichaam te ontspannen, wat weer leidt tot andere mentale of fysieke klachten.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je als kind het gevoel had dat je ouders niet altijd of helemaal niet beschikbaar waren. Vraag jezelf eens af: Wie gaf jou als kind geruststelling? Was die persoon altijd beschikbaar? Hoe ging je als kind om met stressvolle situaties? Hoe ga je nu om met stressvolle situaties? Wat doe ik om mezelf te kalmeren?

Tijdens een coachsessie kunnen we samen deze vragen onderzoeken. Dit geeft je waardevolle inzichten en helpt je om beter met stressvolle situaties om te gaan in de toekomst. Tijdens een coachsessie heb je de mogelijkheid om je verleden aan te kijken, en te helen. Je activeert nieuwe hulpbronnen, wat er  weer voor zorgt dat je nieuwe mogelijkheden hebt voor de toekomst.

 

Ook kan dit inzicht bieden in de manier waarop jouw hond met spanning omgaat. Met behulp van NEI (Neuro Emotionele Integratie) en intuïtieve communicatie kunnen we een plan maken om je hond nog beter te begeleiden en ondersteunen in verschillende situaties.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.